Liposuction nedir ve kimlere uygulanır?
Öncelikle bilinmelidir ki liposuction bir kilo verme ameliyatı değildir. Zaman zaman bu amaçla kullanılsa da asıl hedef bu değildi. Amaç vücudun normal konturunu bozan yani kalça ve bel bölgesi gibi yerlerde estetik kıvrım oluşmasını engelleyen durumları ortadan kaldırmaktır. Bu görsel sorun kişinin giydiği kıyafetlerin kilosu ne olursa olsun duruşunu etkiler. Kendisine yakışan bir pantolondan kalçanın çıkması, bel kenarlarının gömleğin kenarlarından taşması gibi mutsuzluklara neden olur. İşte liposuction yapılabilir. Problem çözme operasyonudur. Kişi ideal kilosuna ne kadar yakınsa bu ameliyatın sonucu ve kişiye sağladığı mutluluk o kadar yüksek olur.
“Liposakşın sonrası kilo alırsam aynı bozulma olur mu?” en sık sorulan sorudur. Elbette liposuction tekrar kilo almayacağınız anlamına gelmez. Kişinin kendine bakması ile ilgilidir. Ancak kilo alırsanız, ancak fazla değilse, uygun vücut şekli korunacaktır.
Liposuction ameliyatı nasıl yapılır?
Alınacak alanın büyüklüğüne göre hastane koşullarında genel anestezi veya lokal sedasyon altında uygulanabilen bir işlemdir. Yağın alınacağı bölgeye bir miktar sıvı verildikten sonra küçük deliklerden bir kanül yardımıyla fazla yağın alınması esasına dayanır.
Liposuction teknikleri
Tümesan liposuction.
Bu en yaygın liposuction türüdür. Cerrah, tedavi edilen bölgeye steril bir solüsyon – yağın alınmasına yardımcı olan bir tür steril sıvı, ağrıyı hafifletmek için bir anestetik ve kan damarlarının daralmasına neden olan bir ilaç (epinefrin) enjekte eder. Sıvı karışımı, etkilenen bölgenin şişmesine ve sertleşmesine neden olur.
Ultrason destekli liposuction
Özel tasarlanmış titanyum problar yardımıyla ultrasonik enerji deri altı mesafeye taşınır ve hücresel parçalanma oluşturulur. Kırılan yağ hücrelerinin içindeki yağ sıvı hale gelir ve düşük vakumla dışarı alınır. Fazla yağlar kısa sürede alınabilir. Ciltte ve cildin alt katmanlarında yanıklara neden olabilir ve bu nedenle cilt giriş noktasında koruyucu kullanılmalıdır.
Güçlendirilmiş kanül liposuction
Yeni bir tekniktir. Daha az travma yaratır. Yüksek hızda hareket eden bir kanül kullanan yeni bir cihaz kullanılır. Kısa sürede daha fazla yağ alınabilir, cerrah daha az yorulur ve morluk daha az olur.
Lazer destekli liposuction
Soğuk lazer ile yağlar eritilir. Burada yağ hücre zarı zarar görmez. Genellikle şişkin liposuction ile birlikte kullanılır. Ancak yağ aspirasyonla alınmaz. Serbest kalan yağ vücut tarafından emilir. Cihaz yağ alınacak bölgede 12 dakika tutulduktan sonra küçük bir kesi yapılır ve yağ boşaltılır.
lazer lipoliz
Şişme sıvısı verildikten sonra fiberoptik lazer yerleştirilir. Fiber optik lazer ışığı sadece yağları etkiler. Bu sadece selülit için kullanılmıştır. Çünkü 500ml. kadar yağ yok edilebilir. Bu yağ da vücut tarafından emilir. Bu nedenle fazla yağ alınamaz.
Kollajenaz ile kimyasal liposuction
Deney hayvanlarında yağa kolajenaz verildiğinde yağların eridiği ve doku tarafından emildiği gözlemlenmiştir. FDA, insanlarda lipomların tedavisinde denemeyi kabul etti.
Lazer-liposuction, Laser-lipolisis, Kimyasal yağ aldırma ve düşük seviyeli ultrasonik destekli yağ aldırma teknikleri diğer tekniklerden üstün değildir. Her tekniğin farklı sorunları vardır.
Ameliyat sonrası süreç nasıldır?
Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi genellikle bir gündür. Liposuction sonrası ilk gün akıntı olur ve bu korkulacak bir durum değildir. Hastanın cildinin oturduğu ve liposuction etkilerinin tam olarak görüldüğü dönemde korse kullanılmalıdır. Yapılan işe bağlı olarak birkaç gün içinde işe dönüş mümkündür.