Meme küçültme ameliyatı nedir, kimlere yapılır?
İdeal memenin tanımı topluma göre değişiklik gösterir. Ancak memenin yerleşim, şekil, diğer meme ile olan oransal ilişkisi gibi objektif olabilecek ve kıvam, hissiyat gibi daha subjektif değerlendirilebilecek ozellikleri vardır.
Peki meme küçültme sadece estetik bir işlem midir? Bu sorunun cevabı kesin olarak hayır. Pek çok kadın için büyük memeler ciddi bir soruna işaret eder. Belde, sırtta ve boyunda ağrılar. Omuz bölgelerinde südyen askı izleri. Meme altında özellikle sıcak havalarda terleme, koku ve pişik olması kadınlarımız için eziyet noktasına ulaşabilir. Bu şekliyle estetikten çok bir sağlık problemidir.
Ayrıca uygun kıyafetin giyilememesi, elbisenin dış kısımlarından taşan meme görüntüsü estetik olarak da son derece rahatsız olmaktadır. Meme küçültme ameliyatı sosyal hayata çok büyük katkı sağlayan, kişinin kendini güzel hissetmesine yardımcı, hayata katılımını ve güveni sağlayan bir ameliyat haline gelir.
18 yaşından sonra yapılması idealdir.
Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır?
Küçültme ameliyatı meme dokusunun bir kısmının alındığı ve memenin yeniden, ideal ölçüler içinde şekillendirildiği bir ameliyattır. Genel anestezi altında yapılır. Memenin alt kısmında ters T şeklinde veya düz olarak bir iz ile gerçekleştirilebilir. Her şekilde kısa zaman sonra bu iz kişi açısından rahatsız edici olmaktan çıkacak ve azalacaktır. Tabiki hangi ameliyat tekniğinin hangi kişiye uygulanacağı tamamen hastanın hekime muayenesi esnasında kararlaştırılır. Esas olan hekim ile hastanın güvene dayalı ilişkisidir.
Meme başında uyuşukluk ve süt vermede azalma bu ameliyatın riskleri arasındadır. Ancak bu riskler düşüktür ve çoğunlukla sorun yaşanmamaktadır.
Ameliyat sonrası neler yapmalıyım?
Ameliyat sonrası sanılanın aksine oldukça rahat geçer. Hastaların çoğu ilk günden sonra herhangi bir ağrı kesici ihtiyacı bile hissetmezler. Hastane de kalış süresi ihtiyaca göre belirlenir. Ancak ortalama olarak bir iki günlük bir zamanı ifade eder. Ameliyat sonrası uygun südyenlerin kullanılması ve ağır sporlara bir süre ara verilmesi gerekir. İş hayatına dönüş işin şekline bağlı olarak beş, yedi gün içinde gerçekleşebilir.